Зубний біль. На холоді або при жуванні.

Зуби – аж ніяк не монолітні утворення. Усередині кожного з них знаходиться комплекс нервів, судин і сполучної тканини, які складають як би основу життєдіяльності зуба. Речовина зуба – дентин – це його головна несуча конструкція, що забезпечує щільність зубної тканини.

При порушенні цілісності емалі виникає основне захворювання зуба – карієс. Як би неприємно це не звучало, але карієс – це гниття зуба. Уражається дентин. На початку процесу, коли він зайшов ще не дуже глибоко, біль в зубах відчувається тільки при впливі температури: холодні або гарячі напої та їжа. Надалі, у міру поглиблення карієсу, зуб починає відгукуватися болем на хімічні подразники – різкі смакові відчуття – переважно солодку їжу. І нарешті, коли дентин стоншується настільки, що залишається лише тонка пластинка між нервом і порожниною рота, біль виникає при механічному роздратуванні – тиску на стоншений дентин. І тоді людина відчуває біль у момент попадання їжі в дупло. Вона виникає при жуванні і в момент кусання хворим зубом. Стоматологи закривають дупло пломбою, попередньо забравши уражену гнильним процесом дентинову тканину і обробивши порожнину дезинфікуючим речовиною.

 

Профілактика карієсу:

 

1. Ельгіфлуор, Сенсігель, Кларитин; Профілактичні засоби.