Пронос. Після вживання певних продуктів.

Ряд продуктів володіє послаблющім дією. Серед них овочі (особливо буряк), ягоди і фрукти (сливи, чорнослив, курага), кисломолочні продукти (кефір), висівки (які входять до складу деяких видів хліба, поширені зараз сухі сніданки з пластівців). При сильному дискомфорті, викликаним даними продуктами, їх просто треба виключити з раціону.

Існує інша ситуація, коли на тлі вживання в їжу будь-яких продуктів виникає пронос. Це харчова алергія, тобто алергія на компоненти, що входять до складу тих чи інших продуктів.

Одніїю з причин виникнення проносу у відповідь на вживання в їжу будь-якого продукту – ферментативна недостатність. З деяких причин травна система перестає виробляти ферменти (речовини, необхідні для перетравлення їжі). Найчастіше, це стосується тієї їх групи, яка розщеплює цукру, що входять до складу практично всіх видів їжі. Так, при лактазной недостатності не перетравлюється молочний цукор (лактоза), тому багато дорослих і деякі діти погано перетравлюють молоко. Деякі не перетравлюють гриби, інші продукти. Ці стани лікуються препаратами, які містять ферменти, а також дієтою, що виключає продукти, які викликають пронос.

 

Препарати, що використовуються при лікуванні (за призначенням лікаря):

 

1. Зиртек, Ксізал, Кларитин; Протиалергічні засоби.

2. Панзинорм форте, Мезим форте, Креон 25000; Ферментні препарати.